lørdag, august 15, 2009

USA - den store forskjellen?

I Europa var kristendommen støttet av staten og en del av etablissementet. I den nye verden i vest, Amerika, ble kirken et helt privat anliggende og ble drevet av frivillige.

Ifølge svenske Dagen forklarer Kirkehistorikeren Mark Noll i boken "The new shape of world Christianity – How American Experience reflects global faith" kristendommens sterke framvekst i den tredje verden i vår tid med den form kristendommen fikk i USA.

Den amerikanske modellen var som skapt for ekspansjon i nye deler av verden. I USA ble kristendommen omskapt fra å være et offentlig anliggende til å bli en grasrotbevegelse. Dermed hadde den fått en form som gjorde den egnet til å erobre nye områder.

Situasjonen for kristendommen i den tredje verden i dag, er veldig lik det den var i USA på 1800-tallet. Så lenge kirkene er en del av etablissementet, har de vanskelig for å vokse, hevder Noll.

Min kommentar: Kanskje utenforskap og motkultur er en forutsetning for vekst? Uansett: Kristendommen var aldri ment å være et instrument i hendene på maktapparatet og etablissementet.


Share/Save/Bookmark

onsdag, august 12, 2009

- Store, voksende menigheter har stort medlemsengasjement

Håkan Arenius, min lærer i mediakunnskap ved Örebro Teologiske Seminar (for noen tiår siden) kommenterer i Svenske Dagen en amerikansk studie som viser at store voksende menigheter har et større medlemsengasjement enn små menigheter.

Jeg tror jeg vil koste på meg en kritisk anmerkning og påstand:

Dersom vi ser bort fra størrelsen på menighetene, så vil jeg anta at voksende menigheter enten de er små eller store utviser et større medlemsengasjement enn menigheter som mister medlemmer.

Jeg tror også det bør være selvsagt at små menigheter som vokser har et større medlemsengasjement enn små menigheter som minker.

Poenget blir da: Voksende menigheter uavhengig av størrelse, kan utvise et større medlemsengasjement enn menigheter som minker.

Men spørsmålet er likevel om store menigheter er bærekraftige? Men det mener jeg å spørre om store menigheter generer et åndelig overskudd, eller om de tærer på den åndelige kapitalen og forbruker mennesker? Bakgrunnen for det spørsmålet er den store gjennomtrekken som ofte forekommer i store menigheter.

Dagen: Ju fler vi är tillsammans

Share/Save/Bookmark

tirsdag, august 11, 2009

Husmenigheter i Canada

Vi hører mye om husmenigheter i USA. Men også i Canada foregår det saker og ting når det gjelder husmenigheter. Rad Zdero har arbeidet med husmenigheter siden 1985, og det synes som om det er vokst fram et stort miljø, noe du får et lite innblikk i gjennom pdf-magasinet the STARFISH FILES.

Denne informasjonen fant jeg i Twitter-widgeten i høyrespalten med søk på house church.


Share/Save/Bookmark