lørdag, august 15, 2009

USA - den store forskjellen?

I Europa var kristendommen støttet av staten og en del av etablissementet. I den nye verden i vest, Amerika, ble kirken et helt privat anliggende og ble drevet av frivillige.

Ifølge svenske Dagen forklarer Kirkehistorikeren Mark Noll i boken "The new shape of world Christianity – How American Experience reflects global faith" kristendommens sterke framvekst i den tredje verden i vår tid med den form kristendommen fikk i USA.

Den amerikanske modellen var som skapt for ekspansjon i nye deler av verden. I USA ble kristendommen omskapt fra å være et offentlig anliggende til å bli en grasrotbevegelse. Dermed hadde den fått en form som gjorde den egnet til å erobre nye områder.

Situasjonen for kristendommen i den tredje verden i dag, er veldig lik det den var i USA på 1800-tallet. Så lenge kirkene er en del av etablissementet, har de vanskelig for å vokse, hevder Noll.

Min kommentar: Kanskje utenforskap og motkultur er en forutsetning for vekst? Uansett: Kristendommen var aldri ment å være et instrument i hendene på maktapparatet og etablissementet.


Share/Save/Bookmark

Ingen kommentarer: